Djemaa el Fna

Geschiedenis

Het authentieke centrale plein van Marrakech is de Djemaa el Fna. Dit plein ligt er al sinds ca 1070 en ligt aan de rand van de medina van Marrakech. De betekenis van de naam is nog steeds onduidelijk maar betekent zoiets als ‘de samenkomst van de doden’. Vermoedelijk omdat hier vroeger de de criminelen ter dood veroordeeld werden. De autoriteiten hebben het plein in de historie al eens gesloten ivm relletjes, etc. maar het plein bleek een te belangrijke toeristische trekpleister te zijn om te sluiten en ging al gauw weer open.

Te doen

Overdag vind je op het plein o.a. slangenbezeweerders, jus d’orange verkopers en later op de middag verhalenvertellers en muzikanten en kunstenaars en kijk je je ogen uit. Je kunt op de foto met een slang om je (‘only watersnake’ volgens de eigenaren) of je kunt een henna tatoeage laten zetten. Het plein begint s’avonds pas echt te leven en dan kan je er ook terecht voor een echte Marokkaanse¬†maaltijd bij een van de vele eetstandjes op het plein. Rond het plein vind je vele leuke cafeetjes waar je even kunt ontsnappen aan de drukte van het plein en kan genieten van een drankje.

 

djemaa el fna

Tip: Vanaf het dakterras van Cafe de France heb je een prachtig uitzicht over het plein. Je kunt hier ‘s-avonds heerlijk zitten en de drukte van het plein van boven bekijken.

Het plein werd in 2001 samen met de Menara tuinen toegevoegd aan de UNESCO monumentenlijst.

Djemaa el Fna op de kaart